top of page
Ara

Kök Nematodu Neden Toprağımızda?

Sağlıksız bitkiler, kök sistemlerindeki hücre yapılarını güçlendirecek besinlere sahip değildirler. Bitki iyi beslenemezse kökleri hızla zayıflar. Zayıf bitkiler zararlıların saldırısına açık konumdadır. Sağlıksız, strese girmiş olan bitkilerin ultrasonik ses yaydıkları ve zararlıları kendilerine çektikleri bilinmektedir.


Ana sebebi çözmeden toprakla ilgili bir soruna kalıcı bir çözüm bulmak mümkün değil; hele söz konusu olan zararlı, bir nematod ise...

Kabul etmesi güç de olsa, esas düşmanımız toprağımızda bulunan kök nematodu değildir. Esas düşmanımız, bu organizmaların toprağımızda bulunmasına sebep olan koşullardır. Bu koşulların çoğu da bizler tarafından yaratılmakta. Kendi yarattığımız bu ortam değişmediği sürece nematodlar ve diğer zararlıların kökünün kazınması imkansız.

Önceki yazılarda bahsettiğimiz gibi, toprağı sürerek yapısını bozuyoruz. Toprağın içindeki yararlı organizmaları yok ediyor, bu organizmaların bitkiye sağlayacağı besin zincirini kırıyoruz. Besinsiz kalan bitkilerin ihtiyacı olduğunu zannettiğimiz suni besinleri, ihtiyacından çok daha fazla miktarlarda toprağa boca ediyoruz. Bu da yetmiyor, toprağa zehir akıtıyoruz, hem de defalarca.

108 görüntüleme
bottom of page